Asena Şeşen

Merhaba, ben Asena Şeşen. Mudita Akademi’de Aile Danışmanıyım. Balıkesir Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun olduktan sonra Balıkesir Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden Aile Danışmanlığı eğitimi aldım. Buna ek olarak çeşitli kurum ve uzmanlardan aldığım eğitim ve seminerler şöyle: Bilişsel davranışçı terapi, aile ve ilişki koçluğu, çocuk gelişimi ve psikolojisi, çocuklarla terapötik ilişki kurma, oyun terapisi, filial terapi ebeveyn-çocuk ilişkisi, masal terapisi, çocuklar için iyileştirici hikayeler yazma, yaratıcı drama, çocuk resimleri analizi, objektif testler, çocuklarda davranış bozuklukları, psikolojik iyi oluş ve eğiticinin eğitimi.

Aile Danışmanlığı

Aile dinamikleri belirli dönemlerde belirli nedenlerle sarsılabilir. Bu dönemleri ilişkiler için en sağlıklı şekilde geçirmenin yollarından biri aile danışmanlığı almaktır. Bu danışmanlık süreci evlilik öncesi danışmanlık ve boşanma süreci danışmanlığını da kapsar. Danışılan konuya göre aileler seanslara çift olarak katılabilecekleri gibi çocuklarıyla da katılabilirler. İletişim bozuklukları, duygusal yakınlık problemi, evlilik öncesi şüphe, eş seçimi konusundaki kararsızlıklar, ilişkinin geleceği yönündeki kaygı, ilişki-kişisel hayat arasındaki dengenin bozulması, aldatma, çatışma, ergen çocuklarla yaşanan problemler, yeni çocuk sahibi olmanın getirdiği adaptasyon sorunları gibi konular aile danışmanlığının alanındadır.

Oyun Terapisi

“Kuşlar uçar, balıklar yüzer, çocuklar oyun oynar”. Oyun terapisi çocuğun oyun oynayarak iç dünyasını yansıttığı ve keşfettiği bir süreçtir. Yönlendirici olmayan oyun terapisi çocuğa kendisi olabilme özgürlüğünü sağlar, duygularını açığa çıkaran çocuk bunlarla yüzleşir ve denetlemeyi öğrenir, kendisini kabullenir ve saygı duyar. Tüm bu duyguları diğerleriyle olan ilişkilerine de uygular ve insanlara karşı davranışları saygılı, kabul edici ve sorumluluk sahibi olma yönünde pekişir. Oyun terapi süreci danışman-çocuk arasında ilerlerken, filial terapi süreci ebeveyn-çocuk arasında ilerler.

Masal Terapisi

İçsel sıkıntıların masal yoluyla çözüme kavuştuğu yöntemlerden biridir. Danışma nedenine uygun olarak seçilmiş iyileştirici masallar çeşitli tekniklerle çocuğa anlatılır, aynı zamanda çocuğun da bir masal yazması istenebilir ve bu masalın analizi yapılarak sonuca uygun şekilde danışmanlık süreci devam ettirilir. Burada kullanılan masallar geleneksel masallarımız değil iyileştirici olarak alanda kullanılan ya da danışmanın çocuğun durumuna uygun olarak hazırladığı masallardır.

Çocuk Resimleri Analizi

Çocukların iletişim dillerinden biri de resimleridir. Çocuk resimlerinin analizi ile sözel olarak ifade edilemeyen durumları ortaya çıkarmak mümkündür. Çocuklar resimleriyle içsel his ve düşüncelerini kâğıda aktarırlar hayalleri, aile ve arkadaş ilişkileri, korkuları, üzüntüleri, mutlulukları ve birçok konuda bize mesaj verebilirler.